Cold Drip nebo Cold Brew
Káva připravená za studena? Ano, zní to trochu podivně, ale…
Člověk by si myslel, že teplo je přece při vaření kávy jednou z nejdůležitějších veličin, ne…? Proč by se měl najednou pouštět do experimentů a trpělivě čekat půl dne u nějaké ošklivé plastové nádoby? Jeden důvod, proč to vyzkoušet (např. takový systém Toddy pro přípravu kávy za studena), by se ale našel: Funguje to. A opravdu dobře!
Věřte, že za tepla uvařená káva není v žádném případě kulinářský diktát. Mnoho z nás už jistě dalo přednost jiným druhům kávy před tou překapávanou – neboť jsme došli k závěru, že filtrace přinesla příliš málo chuti a příliš mnoho kofeinu.
Jiným zase může připadat obyčejná káva příliš kyselá. Z odhadovaných 54 milionů Američanů, kteří trpí pálením žáhy, věří celé tři čtvrtiny, že to může být způsobeno konzumací nápojů.
Cold-Brew systémy (systémy na přípravu kávy za studena) do značné míry řeší tyto problémy. Toddy např. udává, že 20 až 30 procent jejich zákazníků jsou milovníci kávy, pro které je pití běžné kávy přílišnou zátěží pro žaludek.
Takže žádné teplo, žádná elektrická zástrčka.
Přejít na tento druh přípravy kávy není zrovna nejpohodlnější. Nejde o žádnou hi-tech záležitost. V podstatě jde o plastový džbán s filtrem, který je připevněn nad karafou, která zachycuje kapky hotového koncentrátu. Žádná elektřina, stačí jen gravitace, libra (cca 0,45 kg) namletých kávových zrn a devět šálků studené vody. A hlavně 10-12 hodin času.
„Žijeme v kultuře, která téměř vyžaduje, aby věci, které používáme, byly komplikované,“ říká Brett Holmes z Toddy Products. „Vše musí mít zástrčku pro připojení do elektriky.“
Výsledkem je hodně silný koncentrát. Toddy doporučuje ředění tři díly horké nebo studené vody na jeden díl koncentrátu, samozřejmě v závislosti na tom, jak silnou máte rádi kávu. Někdo preferuje 1:1 – pokud dáváte přednost konzumaci co nejvíce kávy v co nejkratší době. Třeba s chladným odtučněným mlékem.
Jak to vypadá, elitě „závisláků na kofeinu“ není studený způsob přípravy kávy rozhodně neznámý. Ani používání systémů jako je Toddy, který se prodává za 35 dolarů, nebo jemu podobný Filtron. Seattle Best Coffee používá už roky k výrobě koncentrátu pro přípravu studených kávových nápojů systémy Toddy průmyslové velikosti a nyní plánuje prodávat Toddy „překapávače“ i ve svých obchodech.
Byl to sám zakladatel Seattle Best Jim Stewart, který dostal systémy Toddy do zákulisí tohoto řetězce, protože díky nim dokázal přivést na svět lahodnou kávu plnou chuti bez adstringentních a chemických vlastností. I poté, co řetězec koupil Starbucks, se rozhodli držet svých starých tradic vaření kávy, včetně Toddy.
Porušování pravidel
Čím více přemýšlíte o podivnosti za studena připravované kávy, tím méně podivné vám to připadá. Koneckonců, káva už tu byla dříve než tisíc let př.n.l., podle toho jaké verzi historie věříte, každopádně se má za to, že z počátku byla konzumována jako bobule, nikoliv jako vařený nápoj.
Kdo vlastně rozhodl o způsobu přípravy překapávané kávy? Před rokem 1700, kdy Evropané vyvinuli elementární kávový filtr známý jako Biggins, byla kávová sedlina obvykle ponechávána ve varné nádobě. A až teprve roku 1908 jedna německá žena v domácnosti jménem Melitta Bentz vymyslela papírový filtr pro překapávání kávy.
Dokonce i proces přípravy espressa- nyní základ veškeré spotřeby kávy – spatřil světlo světa až roku 1901.
„Můžu servírovat teplou i studenou kávu najednou, a mohu obsloužit velkou skupinu, aniž bych stála dobrých 30 minut v kuchyni a čekala, až se horká voda překape přes filtr,“ říká velká fanynka systému Toddy Kristin Yamaguchi, která si Toddy nejprve koupila kvůli úspoře místa ve své malinkaté japonské kuchyňce.
Yamaguchi si tento způsob kávy okamžitě zamilovala. Nejenže i když má nejradši svou kávu studenou, chutná jí nyní i v teplé variantě, ale ještě jí nedělá problémy pít ji kdykoliv později během dne, bez současné konzumace jídla, aniž by ji bolel žaludek.
Právě podobné přehodnocení norem vedlo před více než čtyřmi desítkami let k vyvinutí systému Toddy – a nyní již mají za sebou milion prodaných kusů!
V roce 1964 si čerstvý absolvent, chemický inženýr jménem Todd Simpson, objednal kávu v malé kavárně v Guatemale. Dostal malou karafu studeného koncentrátu a trochu vařící vody. Začal přemýšlet, jestli by tato studená tekutina nebyla řešením pro jeho matku, která miluje kávu, ale ta příliš dráždí její žaludek. A tak vznikl první přístroj Toddy a nový byznys byl na světě.
Jemnější pro žaludek
V Toddy nyní doufají, že by se jejich káva mohla snad konečně dostat až do první ligy – včetně velké marketingové kampaně, redesignu plastového džbánu a s řadou ready-to-mix koncentrátů v lahvi na přípravu kávy i čaje. (Ano, i čaj se může „vařit“ za studena!)
Kam až sahají kořeny přípravy kávy za studena?
Toto zůstává i nadále tak trochu velkou záhadou. Někteří věří, že může jít o starověký peruánský způsob, a kávové koncentráty se poprvé objevily v Americe v 19. století. Další teorie nás vede za kořeny studené kávy na Jávu. Ať tak či tak, důležité je, že mnoho laboratorních testů prokazuje, že studený koncentrát obsahuje mnohem méně kyselin a o dosti méně kofeinu.
Toddy tvrdí, že jejich káva má až o dvě třetiny méně kofeinu než běžné kávy; v porovnání s běžnou kávou Starbucks verze Toddy má pH 6,31 a 40 mg kofeinu na 100 gramů kávy, zatímco Starbucks káva pH 5,48 a 61 mg kofeinu. (Nižší hodnoty na stupnici pH označují více kyseliny).
Nicméně ne všechny, kteří tuto kávu otestovali, tak úplně přesvědčila.
Jedni si sice užívali její chuť, ale způsob přípravy byl na ně tak trochu moc. (Někteří jej přirovnávali k hrnci na fondue.) Další fandové do kávy upřednostňují plnou dávku kyseliny i kofeinu. Nevyhnutelně se objevovalo i srovnání s kávou instantní.
Přesto i tak objevili hned několik výhod. Koncentrát z karafy např. zůstává čerstvý více než týden, bez slábnutí chuti. Dokonce se mu daří vyhnout se absorbování chutě a vůní ze zaplněné ledničky. Najednou se začalo objevovat spoustu možností využití tohoto silného koncentrátu. Camping a výlety. Ledové kostky pro přípravu ledového latte….
I když i po přečtení tohoto článku zůstanete u svého oblíbeného domácího přístroje na přípravu espressa, proč sem tam nezkusit něco nového? A dost dobře možná, že se z konzumace za studena uvařené kávy může pro vás časem stát pravidelný rituál. Kdo ví…
Napsat komentář